LeksaksdjungelnLeksaksdjungeln

Var går gränserna?Var går gränserna?

Hjälpa varandra

Tycker du det här med att välja kläder till bebisar och barn är svårt? Du är antagligen inte ensam. Det finns hur mycket som helst och hur går det att på förhand veta vad just mitt eller ditt barn gillar? När det här dessutom samtidigt krockar med allt annat i den ständigt rullande vardagen blir inte valet lättare.

När allt kommer omkring ska kläder till bebisar och barn vara någonting spännande och roligt istället för ett oönskat stressmoment. Det gäller att precis som med allt annat även här finna en balans för att få allting att gå ihop. Med god planering, vilja samt positiv inställning kan det här gå från att vara ett negativt förknippat måste till att bli det roligaste i just din vardag.

Många nyblivna föräldrar skapar omedvetet en slags hysteri kring allt som rör barnet och här är deras kläder inget undantag. Detta är inget konstigt eftersom vi alla är nybörjare på någonting från början. Det här gäller med andra ord först och främst förstagångsföräldrar eftersom en hel del erfarenhet hinner ansamlas till eventuella tillökningar.

Precis som med mycket annat gäller det även här att försöka hitta en balans samt hjälpa varandra till det bättre. Det kan exempelvis handla om att kläder som använts till det första barnet sparas för att sedan återanvändas på nästa. Barn och bebiskläder håller oavsett prisnivå allt som oftast en väldigt hög kvalitet. Det är inte helt otänkbart att över 50 år gamla klädesplagg håller exakt samma kvalitet än idag, även om dessa inte har använts på flera generationer.

Det kan även vara en stor fördel att applicera detta tillvägagångssätt inom övrig familj och släkt. Att kunna luta sig mot släktingar och på så vis kunna bygga upp en bra basgarderob utan att nödvändigtvis behöva göra så många inköp kan på samma gång både vara en ekonomisk, energisk samt tidssparande fördel.

Det här gäller inte bara klädområdet utan kan användas inom alla tänkbara områden som rör barnet. Att i god tid planera sina inköp samt ha det mesta fixat tills barnet väljer att titta ut är helt klart en fördel som kommer märkas av. Med en liten underbar bebis i bilden kommer det alltid finnas något som behöver göras eftersom denne ständigt behöver uppsikt och hjälp med allt det som vi själva gör på egen hand.

Det kan även vara på andra hållet där många kommande föräldrar köper in allt tänkbart bebisrelaterat material utan att varken rådfråga eller vända sig till nära och kära för hjälp alternativt låna något de är i behov av.

Det finns med andra ord en hel del vägar att gå men vi lever trots allt i en tid där återvinning står i fokus. Det här tåls att tänka på när föräldrar ska ge sig i kast med att börja fixa saker för sitt barn. Det mesta går att återanvända och varför då inte vända sig till nära och kära för att på så sätt skapa en win-win-situation. Det är också på det här viset alla kan ge sitt bidrag till en hållbar värld.

Vad är bästa sättet?

Det brukar heta att alla sätt är bra utom de dåliga och det kunde inte vara mer sant inom just detta område.

Det finns en uppsjö av olika kläduppsättningar och vi är alla olika där ingen situation är den andra lik. Att välja ut kläder för just ditt barn är ert sätt att på bästa vis lära känna varandra. Det är ingen överdrift att påstå att klädvalet är en övergripande faktor när det gäller anknytningen till barnet.

Valet av klädesplagg blir inte lättare eftersom det finns en hel del att välja på. Det kan exempelvis handla om bodys, dressar, byxor, overaller, ytterplagg, byxor eller pyjamasar. Föräldrarna och barnet har en ganska god förmåga att fritt blanda olika klädesplagg, stilar och modeller.

Att vara praktiska för både barnet och föräldern är en tydlig gemensam nämnare när det kommer till barnkläder. De kan både bäras och bytas på ett tämligen enkelt sätt, vilket också kan underlätta många knepiga situationer. Självklart finns det även undantag här men de flesta föräldrar är nog hyfsat överens om att barnkläder förhåller sig praktiska, även om det kan finnas en hel del knappar och särskilda sätt att bära dem. Precis som med allt annat gäller det att även här finna den ack så viktiga balansen. Kläder och tillhörande accessoarer blir därmed av hög vikt eftersom barnet samtidigt är så känsligt för yttre faktorer.

I slutändan är inte det viktigaste vad barnen har för kläder eller hur de ser ut, utan att de är bekväma med det de har på sig. Du som förälder kommer snabbt märka om motsatsen råder.

Den hjälpande handen kan återigen bli vital även i det här fallet. Valet av kläder och vad som är bekvämt för bebisen eller barnet kan för nybörjaren vara en tuff uppgift att behärska. Även om du som förälder snabbt kommer in i alla tänkbara rutiner är det inte ett brott att fråga nära eller kära om hjälp. Det finns kanske nära eller långväga släktingar som faktiskt är experter på just detta område utan att det här har fått särskilt stor spridning.

Även om det återigen ska poängteras att alla barn är olika samt att det inte finns någon universallösning för hur vägen som väljs ska se ut är det trots allt aldrig fel med tips och tricks.

Behandling

Hur går gemene man då tillväga för att bibehålla den omtalade goda kvalitén på barnkläderna? Som de flesta av oss är medvetna om kan den ack så viktiga tvätten vara en riktig förstörelsebov. Det är heller inte särskilt miljömedvetet eller för den delen ekonomiskt. Vad vi behöver ha med i dessa beräkningar är att småbarnsföräldrar varken har tid, lust eller möjlighet till särskilt mycket miljötänk när det kommer till den här typen av företeelser. Det mesta behöver effektiviseras för att vardagen överhuvudtaget ska gå ihop. Därmed genomförs handlingar i enighet för att underlätta resterande del av livet i allmänhet. Det är ganska svårt att inte göra det här legitimt eftersom det på många sätt kan vara lika påfrestande som fantastiskt att vara just småbarnsförälder.

Barnet har precis som oss andra diverse behov, med skillnaden att de inte själva riktigt varken kan styra dessa eller för den delen skapa självbehärskning. Det är där föräldrarna återigen kommer in i bilden för att hjälpa de små liven. Det här tar också i slutändan ut sin rätt på bland annat kläder vilka då också i sin tur behöver tvättas. Det går därmed inte heller att alltid styra hur kläder bör alternativt inte bör tvättas. Ibland finns det faktiskt ingen annan utväg än just den välbehövliga tvätten.

Med det sagt kan det ändå vara ett alternativ att så långt det går undvika allt för många tvättar i maskin. Det här påverkar i det långa loppet klädernas kvalitet och i en tid då vi ska försöka hjälpa varandra med återvinning samt utlåning kan det här skapa grus i maskineriet.

Det finns återigen fog att påstå att balansen är en slags ultimat sanning eftersom vi inom alla områden oftast kommer långt genom bara sunt förnuft.

Det stora utbudet

Redan tidigare fanns det en hel del kläder att välja på men sedan digitaliseringens intrång i vår natur har det här ökat ännu mer. Allt fler aktörer har förstått vilken stor marknad barnkläder faktiskt är och därmed finns det här idag introducerat på ett flertal sajter som annars varit kända för att rikta in sig mot vuxna. Det kan ibland upplevas som att barn- och bebiskläder är en aning bortglömt men det finns betydligt mer än vad gemene man kanske tror.

De stora kedjorna såsom H&M, Åhléns och Zara har genomfört en övergripande förändring i sina utbud av barnkläder. Det märks tydligt att de numera även riktar in sig även på de allra yngsta, vilket också ger den där känslan av att det är butikerna för alla. För att kunna använda detta påstående behöver det också kunna påvisas att det finns kläder för alla åldersgrupper och kategorier. Hur föräldrarna tillsammans med barnet sedan går till väga när de köper kläder är upp till dem.

När det kommer till stora stygga internet är utbudet ännu större. Här finns de stora elefanterna Jollyroom, Bonprix och Zalando och utöver dessa finns även de tidigare nämnda klädkedjorna även på nätet, för de som föredrar detta sätt.

Den totala användningen

När vi tänker på barn och bebisar är leksaker en lika naturlig självklarhet som att himlen är blå. Tänk vad mycket dessa fantastiska prylar gör för barnets totala utveckling. De skapar motorik, sinnesstämning, glädje och mycket mer. De har också blivit utformade för att följa samt anpassa sig efter just barnets utveckling. De finns med på daglig basis och blir mer eller mindre en del av barnet. Barn har rätt till leken och till den hör också leksaker, om än med en viss begränsning.

Det kan tyckas en aning uttjatat nu men det går inte att komma ifrån det faktum med balansen som ständigt närvarande. Leksaker ska kombinera nöje med nytta och det kan för barnet framkallas väldigt goda fördelar när dessa två ytterligheter kombineras.

Utöver ovanstående är det också av hög vikt att leksakerna ärCE-märkta, vilket enligt SIS är att de på ett tydligt sätt är i överensstämmelse med EG-direktiven. Det här sedan 1990 är ett säkerhetskrav från EU och medför även att varan i fråga kan säljas på marknaden. Konsumentverket ansvarar för CE-märkningen på leksaker, men i slutändan återvänder vi till det sunda förnuftet där föräldrarna har det övergripande ansvaret.

Könsfördelning – del 1

Det här med vad som förknippas med ett visst kön har genom åren blivit en ständigt diskuterad samt på senare tid kritiserad fråga. Till att börja med ligger grunderna i att flickorna bär, leker och färgas av rosa medan pojkarna går i den blåa motsatta riktningen. Råder motsatsen bland könen möts det oftast av starka reaktioner samt känslan av att något inte stämmer. Varför det har blivit på det här sättet finns det många spekulationer kring, men en övergripande faktor ska vara att männen under första världskriget var klädda i blått, vilket automatiskt därmed förknippades med krigisk maskulinitet. Männen stod också för en överlägsen del av de stridande soldaterna. Kvinnorna å andra sidan klädde sig i mer röda toner där en svagare nyans av rosa var mest framträdande. Det intressanta är att även de delar av världen som inte haft en särskilt krigisk historia även gått samma väg till mötes trots att dessa är väldigt få.

Det här har i sin tur sedan avspeglats och blivit en del i hur föräldrar väljer att uppfostra sina barn. Att det här härstammar från krig går att diskutera men eftersom krig dessvärre samtidigt stått för en så pass stor del av vår historia ter det sig heller inte särskilt konstigt att det förhåller sig på det här viset. Idag har det till och med gått så pass långt att barnen färgas av dessa ytterligheter redan innan de är födda. Kläder som köps in väljs ut i könsspecifika färger, babyshowern som hålls när barnet fortfarande huserar i magen färgas av könsanpassade teman och även det kommande egna rummet ramas in av en speciell sorts toner.

Könsfördelning – del 2

Även i leksakernas förtrollade värld råder det en ganska tydlig uppdelning av könsroller. Det här börjar redan i ett väldigt tidigt skede när den utvecklande bebisen alltmer börjar kunna kontrollera sina rörelser. De är inte själva medvetna om det än, men det som händer är att de långsamt håller på att slussas in i en värld där en total uppdelning av kön uppenbarar sig. Eftersom det här sakta men säkert blir en naturlig del av barnet kommer det heller inte uppstå någon reflektion kring hur det egentligen förhåller sig. När de blir äldre ifrågasätts inte det faktum att pojkarna allt som oftast leker med bilar och andra pojkaktiga ting medan flickorna har en feminint inriktad aura där inte sällan dockorna utgör det främsta lekmaterialet.

Varför förhåller det sig på det här viset? Varför har det blivit så att flickornas lek präglas av omsorg samt omvårdnad medan pojkarna är betydligt mer krigiskt inriktade där bilar samt tävlingar oftast utgör ett naturligt inslag? Precis som med mycket annat är det här något vi tar för givet men den tveklöst största anledningen stavas föräldrar. Dessa försöker uppfostra sina efterföljande på ett liknande sätt som de själva blev utsatta. Det här går i arv generation efter generation utan närmre eftertanke på vad det egentligen är som händer.

Du kan använda det här kontaktformuläret för att ställa frågor kring thingsforkids.se.

Forskning.se – Allt du behöver veta om forskningForskning.se – Allt du behöver veta om forskning