Oavsett ålder tycker alla barn att det är roligt att leka. Det är en viktig del av deras utveckling och lär dem saker som logik, motorik och kreativitet och stärker både självförtroendet och relationerna till andra. Och så är det naturligtvis himla kul!

Leken kan ske i princip överallt och eftersom barn är viga och mjuka i kroppen tycker de ofta att det är spännande att sitta eller ligga på golvet när de håller på. För att göra det extra skönt och praktiskt kan du skaffa en rund matta för att underlätta leken och göra rummet snyggare.

Lekar som passar extra bra för runda mattor

Idag finns det massor med fina inredningsartiklar för barnrummet, inklusive barnmattor som föreställer allt från djur och fantasivarelser till stadsmiljöer med gator som de kan köra sina leksaksfordon på. En rund matta är lite neutralare och passar lika bra i barnrummet som i resten av hemmet, och har fördelen att den dels är lätt att flytta på, dels underlättar vissa specifika lekar. Ta till exempel olika byggsatser eller tågbanor; genom att bygga runt den runda mattan skapar barnen en egen värld omkring sig och får lätt att komma åt överallt. Formen gör också mattan idealisk om det är flera barn som ska leka eftersom de kan lägga sig som klockvisare och ha gott om utrymme framför sig. Det finns massor av roliga lekar för barn och vuxna och vill du uppmuntra småttingarnas kreativitet kan du ge dem papper och kritor som du sprider runtom mattan. Du kan också ge dem i uppgift att bygga en mur med klossar eller kartonger runt mattan och på så sätt skapa ett litet torn, eller varför inte en bilbana eller en nöjespark med mattan i centrum?

En rund matta passar också utmärkt för träning och fysiska aktiviteter. Den runda formen är lättare att springa runt än en fyrkantig variant, och har du tillräckligt med plats kan du skaffa flera runda mattor som barnen kan hoppa mellan – som öar i ett hav eller planeter i rymden. Barn har en otrolig fantasiförmåga och därför kan de skapa vilka miljöer som helst med hjälp av några enkla tillbehör. Bygg små broar mellan mattorna som ungarna får balansera på, eller gör varje matta till en liten aktivitetsstation där de ska hoppa upp och ner på en, dansa på en annan och stå på ett ben på en tredje medan du spelar musik.