Under de varma sommarmånaderna eller solsemestern är det underbart för kidsen att få leka utomhus så mycket som möjligt. Att få vistas på stranden eller vid poolen är alla barns dröm, för att inte tala om vattenparker eller den egna trädgården, För att uteleken ska bli så lyckad som möjligt är det viktigt att skydda småttingarna från solen och det kan göras på flera olika sätt.

Först och främst bör de smörjas in med kvalitativ och lättapplicerbar solkräm för barn med hög solskyddsfaktor. Det finns många olika produkter, bland annat sprayer, mousser, sticks och krämer och då barn ofta är mycket aktiva bör den vara vältäckande och vattenfast. Välj gärna oparfymerade varianter och testa alltid nya produkter dagen innan genom att smörja in en liten klick i barnets armveck för att undvika allergiska reaktioner.

Bra råd för vistelsen utomhus

Som förälder är barnens säkerhet absolut högsta prioritet, och det inkluderar allt från giftfria leksaker till kläder med solskydd eller reflexer. Det är alltid värt att satsa extra på riktigt bra produkter och att gärna läsa på om olika sätt att förbättra barnens tillvaro på.

När det kommer till utomhusvistelsen är det framförallt solens UV-strålar om som är fiende nummer ett mot känslig barnhud. Ju bättre skydd småttingarna får när de är unga, desto mindre risk löper de för att drabbas av hudcancer senare i livet. Bebisar ska till exempel inte vistas alls i direkt solljus, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten, medan lite äldre barn kan skyddas väl med krämer, hattar och bra kläder. Det finns bra UV-dräkter för barn som tillåter dem full rörelsefrihet samtidigt som huden skyddas såväl som UV-tält som är enkla att fälla upp på stranden eller hemma i trädgården. Andra bra solskydd är parasoll och särskilda UV-skärmar som kan sättas upp över vagnar, i bilar eller över vissa partier på altanen eller på bakgården. Är barnen lite kinkiga med att ha på sig hatt och solkläder finns det roliga modeller som föreställer deras favoritfigurer från sagor, filmer och tv-program.

Det är också viktigt att hålla lite koll på tiden. Solen är som allra starkast mellan 11-15 och därför är det bättre att vara ute på morgonen eller sen eftermiddag. Samtidigt behöver människan också solljus eftersom det bland annat låter kroppen tillverka det viktiga D-vitamin som stärker skelettet och ger energi. Som med allt annat i livet handlar det om balans och sunt förnuft, och med rätt produkter blir uteleken enbart en fröjd.