Om ditt barn pratar om att klassen vill åka på en gemensam klassresa eller vill göra något roligt utanför skoltid så är det ett bra tecken på att det är en bra klass där man trivs med varandra. Men eftersom det finns de familjer som inte har råd att köpa nya kläder till sina barn är det svårt för dem att lägga ut pengar till barnets klassresa. Därför är det en bra idé om klassen själva tjänar in pengar till deras gemensamma klasskassa. I det här inlägget har vi samlat några tips på hur barnen kan tjäna pengar till klassresan eller till en gemensam aktivitet. Förutom att barnen tjänar pengar så får de en känsla av att de kämpar för något tillsammans, vilket kan höja sammanhållningen och gemenskapen ännu mer i en skolklass.

Försäljning

Det finns många bra sätt att tjäna pengar till klasskassan. En klassisk sak som de flesta skolklasser gör någon gång är att sälja saker där vinsten går till klasskassan. Det finns ett flertal olika företag ni kan vända er till som har produkter barnen kan sälja. De vanligaste produkterna brukar vara godis, kakor, strumpor och olika sorters delikatesser.

Förutom att klassen kan sälja saker via ett företag kan klassen ha loppis. På en loppis säljer man begagnade saker och då kan alla familjer bidra med något de inte längre har någon användning av som barnen får sälja. En annan typisk grej som klasser brukar sälja är olika sorters fika och bakverk. Det är inte helt ovanligt att barnen säljer fika utanför mataffären. Men det är viktigt att man kollar med mataffären först om klassen har tillstånd. De kan också tillverka sina egna saker i träslöjden, på bildlektionen eller på syslöjden som de sedan säljer.

Samla pant

Ett annat bra sätt att tjäna pengar till klasskassan är genom att samla pant. Barnen kan fråga sina familjer om de får ta panten, men de kan också fråga bekanta eller fråga runt i området de bor i om de får ta grannarnas pant till förmån för deras klasskassa. En annan sak barnen kan göra för att samla pant är genom att samla den pant som finns slängd ute i naturen. Då gör de miljön en tjänst och tjänar en liten peng till klasskassan samtidigt.

Tjänster

Barnen kan även utföra hushållstjänster på hemmaplan för en liten slant som kan gå rakt ner i klasskassan. De kan till exempel dammsuga, plocka ur disken, klippa gräsmattan eller sitta barnvakt åt ett yngre syskon mot en liten peng. Förutom att de kan utföra tjänster hemma kan ni höra med er familj, vänner och bekanta om de behöver lite hjälp med något. Barnet kan också fråga era grannar om de behöver hjälp med något.

Disco

Det roligaste sättet att få in pengar till klasskassan är genom att arrangera ett skoldisco. På discot har klassen olika ansvarsområden, till exempel sälja snacks och godsaker eller sitta i entrén och ta betalt. De kan också sälja lotter och arrangera olika spel och lekar där man får ge en liten slant för att delta.